Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, eğitimin öneminden dolayı, 24 Ocak tarihini “Uluslararası Eğitim Günü” olarak belirlemiştir.24 Ocak 2019, ilk Uluslararası Eğitim Günü olarak kutlanmıştır.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki hak çeşitleri; Temin Edici ya da İhtiyaçlarınızı Karşılayan Haklar, Koruyucu Haklar, Katılım Hakları’dır. Bazı hakları şöyle sıralayabiliriz: Bütün çocukların aileleriyle ya da onlara en iyi bakacak kişilerle olma hakkı vardır, yeterli yiyecek ve temiz su hakları vardır, yeterli yaşam koşullarına sahip olma hakları vardır, sağlık hizmeti alma hakları vardır. Engelli (fiziksel veya zihinsel) çocukların özel bakım ve eğitim hakları vardır. Bütün çocukların oyun hakları vardır, ücretsiz eğitim hakları vardır.
Bu hak sizin anadilinizi ve inançlarınızı öğrenme ve buna göre eğitim alma hakkını da içerir. Bütün çocukların güvende olma, zarar görmeme ve ihmal edilmeme hakları vardır. Çocuklar, ucuz emek gücü veya asker olarak kullanılamazlar. Çocuk işçiliği yasaktır. Bütün çocukların şiddete, hakarete, ayrımcılığa karşı korunma hakları vardır, cinsel istismar ve sömürüye karşı korunma hakları vardır (kaynak:http://www.ihd.org).
Eğitimde fırsat eşitliğinde toplumun tüm bireyleri ayrım yapılmaksızın, eğitimden eşit ölçüde yararlanmaktadırlar. Eğitimde fırsat eşitliğini etkileyen ekonomik, toplumsal, siyasi, coğrafi ve bireysel etmenler olabilmektedir. İnsan hakkı olan eğitime erişim ve okur yazar oranında son yıllarda dünyada artış sözkonusudur, fakat eğitimde halen fırsat eşitsizliği sözkonusudur. Milli Eğitim Kanunu'nda da "Fırsat ve imkan eşitliği Madde 8"de – "Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyle parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır"ibaresi yer almaktadır.
Dört tür eğitim eşitliği üzerinde durulmaktadır. Bunlar: Herkese en üst basamağa kadar öğretim sağlanması,herkese belirli düzeyde bir asgari öğrenim hakkının sağlanması,her bireyin kendi yetenek ve gizil gücünün tamamından yararlanmasını sağlayan öğrenime kavuşturulması, bir öğretim basamağında öğrenci sayısının artırılması yoluyla fırsat eşitliğinin genişletilmesidir (Kaynak:https://www.sosyoloji.gen.tr/egitim-sisteminde-firsat-esitligi-ve-firsat-esitligini-etkileyen-faktorler-nelerdir/).
Dezavantajlı grupta yer alan çocukların eğitimden de eşit oranda yararlanabilmeleri gereklidir. Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır ve ülkenin kalkınması için gereklidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır".Son yıllarda ülkemizde de eğiitmde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar artarak devam etmektedir.
Doç.Dr.Yeliz YEŞİL
Trakya Univ.Çalışma Ekonomisi ve End. İlşkileri Bölümü,Edirne
Gundemtekirdag.com bir DHA abonesidir.
DHA tarafından geçilen tüm Tekirdağ haberleri, bu bölümde gundemtekirdag.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tekirdağ Haberleri alanında yer alan DHA imzalı haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.