Ördek Sendromu

Araştırmacılar kişinin gerçek ve sosyal medyadaki yaşanmışlıkları arasındaki farkı betimleyebilmek için Stanford Üniversitesi’nde yaptığı çalışmalarda bu duruma “Ördek Sendromu” adını vermiştir.

Ördek Sendromu

Ördek Sendromu

Günümüzde insanlar zamanlarının çoğunu sosyal medyada geçirmektedirler. Bu sebeple sosyal medyanın yoğun ve bilinçsiz kullanımı insanların zamanlarını başka yararlı olabilecek aktivitelerle değerlendirmesine engel olabilmektedir.  Sosyal medyanın bilinçsiz kullanımı insanların diğer insanlarla iletişim kopukluğu yaşamalarına, devamlı foto ve gönderi paylaşarak bir zaman sonra diğer insanların devamlı beğenisini alma isteğini doğurmaktadır. Bunun sonucunda insanlar kendilerini mükemmel gösterme çabasına girebilmekte ve gerçeklikten kopabilmektedirler. Birbirine benzeyen mutlu suratlar (?) ile aslında bazen kendini öyle hissetmese bile dış dünyaya devamlı öyle yansıtma çabası içine girmektedirler. Bu durum ise insanların devamlı beğenilme arzusunda olmalarına yol açmaktadır. Çoğu insan sosyal medya kullanımında gerçekte maske takabilmektedir.

Araştırmacılar kişinin gerçek ve sosyal medyadaki yaşanmışlıkları arasındaki farkı betimleyebilmek için Stanford Üniversitesi’nde yaptığı çalışmalarda bu duruma “Ördek Sendromu” adını vermiştir. Ördek Sendromu kavramı, suda yüzen ördekler izlenerek ortaya çıkmıştır. Bu ördeklere dışarıdan bakıldığında çok sakin bir şekilde suda yüzdükleri görünür. Ancak suyun altından baktığınız zaman ördeklerin bacakları hızla çalışmaktadır. Sakinlik sadece yüzeydeki görüntüdedir (Kaynak: https://sophosakademi.org/sosyal-medyada-ordek-sendromu/).

 Suyun altında ise çok fazla çaba vardır. İnsana yansıyan yüzeyinden bakıldığında ise ideal benlik algısıyla gerçek benlik görünümlerinin birbirlerinden farklılaştıkları görülür. Kısaca kişilerin istedikleri duyguları, başarıları zahmetsizce elde etmiş gibi göstermelerine “Ördek Sendromu” denilmektedir.Psikologlara göre, kimse başarısızlıklarını ve kötü yanlarını başkalarına göstermek istemez (Kaynak:https://sophosakademi.org/sosyal-medyada-ordek-sendromu/).

Ördek sendromunda kişi kendinden şüphe etmeye başlayabilir. Kaygılı olmak, sürekli gergin bir gün geçirmek hayata ve görülen yaşam şekillerine karşı oluşmaya başlar. Bu ruh hallerini yaşamaya başlayan kişi sosyal medyada son derece mutlu paylaşımlar yaparak çevreye mükemmel bir görüntü çizmeye çalışır. Kendi duygularını asla yansıtmayan kişiler bir sendroma yakalanmış olur. Bu durum kişinin benliğini oldukça fazla yorar (Kaynak:https://www.canhospital.com/ordek-sendromu-nedir-belirtileri-nelerdir-nasil-anlasilir/).

Ördek sendromu zamanla kişiye zarar vermeye başlayabilir. Bu sebeple kişinin kendi yaşamını olduğu gibi kabul etmesi, kendisine başkalarının beğenisini toplamak adına sahte dünya yaratmaması önemlidir. İnsanlar kendini sevmeli ve değer vermelidir.  Başkalarının beğenileri mutlaka gerekli değildir. Sosyal medya bilinçli kullanılmalıdır.

DOC DR Yeliz Yeşil


Gundemtekirdag.com bir DHA abonesidir.
DHA tarafından geçilen tüm Tekirdağ haberleri, bu bölümde gundemtekirdag.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tekirdağ Haberleri alanında yer alan DHA imzalı haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Paylaş

Düşüncelerini paylaş